Groene hoven tussen de woningen: prettig én functioneel
16 april '21
Jouw woning in De Bannehoven wordt energieneutraal en gasloos gebouwd. Zo worden de woningen goed geïsoleerd, onder andere door gebruik van triple glas, en uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat. Zo nemen we ook maatregelen op het gebied van ‘klimaatadaptatie’. De woningen én de openbare ruimte in De Bannehoven zijn voorbereid op klimaatveranderingen zoals hittegolven en extreme neerslag.
Hittegolven en regenwater
Het klimaat verandert. Regenbuien worden heviger, droge en natte periodes duren langer en hittegolven komen vaker voer. Bij de gebiedsontwikkeling van De Bannehoven spelen we in op het veranderend klimaat, door de integratie van groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken. Zo worden waar mogelijk materialen hergebruikt en brengen we veel groen terug in de buurt, de tuinen tussen de woningen, de hoven en natuurlijk in het Elvis Presleypark. (plaatje jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst)
Water en groen in de wijk
De Bannehoven krijgt een ‘klimaatrobuuste’ positie. Zo zorgt het groen in de openbare ruimte niet alleen voor een vriendelijke uitstraling, maar ontlast het ook het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien. Het hemelwater wordt in het gebied zelf opgevangen en slim afgevoerd naar het openbare water. De achtertuinen krijgen een ‘rainwinner’ als erfafscheiding. Het opgevangen dakwater kunnen bewoners gebruiken om bijvoorbeeld de tuin te sproeien. Het overtollige regenwater sijpelt via de regenpijpen naar de wadi’s in de 2 hoven.
Groen hof tussen de woningen
Tussen de grondgebonden woningen in De Bannehoven komen autovrije groene ruimten. Hier creëren we een plek waar bewoners elkaar kunnen treffen en kinderen kunnen spelen in het groen. Zo komt er los in het groen een speelplek voor de allerkleinste kinderen. Deze ligt in het breedste deel van het groen en bewust centraal tussen de nieuwe woningen. De veranda’s aan de woningen bevorderen het gebruik van de openbare ruimte aan de voorzijde van de woning. Om het gebied zo natuurlijk mogelijk te houden, wordt er bovendien zo min mogelijk verharding aangebracht, zodat regenwater vanzelf weg kan lopen.
Dakwater en 'ruigte'
Het dakwater loopt via een molgoot tussen de veranda’s, in de iets lager gelegen delen van het groen en wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Vervolgens sijpelt het water door naar het grondwater. De lagere delen worden ingeplant met ‘ruigte’, voor een natuurlijk groenbeeld. Zo lijkt het water vanuit de Sluissloot tussen de woningen door te lopen. Dit beeld is een mooie verwijzing naar de vroegere Zaanse houtloodsen. Om dit beeld te versterken worden enkele inheemse bomen aangeplant die passen bij de natuurlijke oevers, zoals elzen en wilgen.